Ulla Huopaniemi

Maratonfiilistelijä ja kannustava tsemppari

Olen juoksuun rennosti suhtautuva aktiivinen kuntojuoksija ja lasteni liikuntaharrastuksiin osallistuva äiti, jonka tapaa usein juoksutrikoot ja lenkkarit jalassa futiskentän laidalta.

Lapsuuden ja teini-iän taitoluistelu ja yleisurheilu ovat jääneet aikuistuttuani, mutta juoksu ja muu liikunta on aina ollut vahvasti osana arkea. Juoksusta on vuosien saatossa, erityisesti kiireisen perhe- ja työelämän myötä, tullut päälajini sen aikatehokkuuden ja joustavuuden takia. Maratoneihin, joita pidin aluksi ihan hullun hommana, hurahdin vuonna 2007 mahtavan naismaratoonaariporukan houkuttelemana. Tähän päivään mennessä maratoneja onkin kertynyt kymmeniä, väliin on silti jäänyt vuosia raskauksien tai sairauksien vuoksi. Aina on silti palattu, välillä ihan pohjaltakin.

Minua on aina viehättänyt suurten juoksutapahtumien kansainvälisyys ja karnevaalifiilis, ehkä sen takia kaikki omat maratonit on tullut juostua Suomen ulkopuolella jossain päin Eurooppaa. Voisinkin tituleerata itseäni maratonfiilistelijäksi, vaikka ihan kelpoaikojakin näin kuntojuoksijaksi on tullut kellotettua. Maratonjänistelystä on vuosien saatossa tullut suosikkini. Niissä saa kannustaa ja motivoida kanssajuoksijoita, oma vauhti on annettu ja helppo ja maalissa on aina joukko hyväntuulisia juoksijoita kiittelemässä juoksuavusta, joskus liikuttuneinakin.

Oma juoksuharrastuneisuus on sittemmin lipsahtanut vähän pidemmälle eli juoksuohjaukseen. Espoon Tapioiden aikuisliikuntapuolella olen toiminut useamman vuoden maratonkoulun ja juoksuklubin vetäjänä. Sen lisäksi olen pitänyt juoksukouluja muille yhteisöille tai liikuntakeskuksille. Aikoinaan suorittamani yleisurheiluvalmentajakoulutukset, PT-koulutus ja oma mielenkiinto ja juoksukokemus ovat antaneet hyvää pohjaa juoksuvalmennukseen.

Olen ihmisenä ja ohjaajana positiivinen, innostava ja osallistava. Tunnen onnistuneeni, jos saan tartutettua muihin palon juoksuun, yhdessä harjoitteluun ja omien tavoitteiden asettamiseen. Monipuolinen ja omalle tasolle ja taustalle järkevä harjoittelu tuottaa tulosta, säästää vammoilta ja säilyttää motivaation, olipa kyse junioreista tai meistä aikuisurheilijoista. Pidän myös positiivisena muiden lajien yhdistämistä juoksuun ainakin kausittain.

Tänä vuonna 2021 päätin jättää Espoon myös juoksuseuramielessä ja nyt olen onnellinen uusi Helsingin Juoksijoiden jäsen ja otettu saavani ohjata tätä motivoitunutta ja suurella sydämellä juoksuun suhtautuvaa porukkaa!

Kuvat Seppo Anttila/Juoksija-lehti