Iloa onnistumisista ja selkeitä tavoitteita

Se oli maaliskuinen sunnuntai 2010, kun Hilsu päätti lähteä miehensä Pertin mukaan lenkille. Ei se sujunut kovin hyvin.

Vauhti, jolla Pertti harjoitteli rauhanturvatehtävään vaadittavaa Cooperia varten, oli aivan liian nopea. Puolison kommentit maltista ja rauhallisesta aloituksesta olivat hyödyttömiä, sillä Hilsun mielestä piti mennä reippaasti, jos mieli hyvään juoksukuntoon eli syke kunnolla ylös!

”Vai niin…”, hymähtää Hilsu tänään, seitsemän vuoden juoksukokemuksen jälkeen. Pertti lähti maailmalle ja Hilsu jatkoi juoksemista. Pirkkolan 2970 metrin lenkki oli aluksi tarpeeksi haastava, ja se tulikin kierrettyä kevään kuluessa monta kertaa. Kesällä Hilsu tutustui Haltialan metsiin, ja pituutta lenkeillä alkoi olla kympin verran. Tätä jatkui ympäri vuoden säännöllisesti, kunto nousi ja juoksu kulki jo ihan mukavasti. Takaraivossa alkoi muhia ajatus: ”Haluan osallistua Helsinki City Maratonille ennen kuin täytän 50 vuotta!”.

 

Ensimmäisen maratonin Hilsu juoksi vuonna 2012. Kuva on Aktia-cupista Vantaalta vuodelta 2017.

Elokuussa 2012 umpihermostunut 49-vuotias Hilsu seisoi tuhansien muiden juoksijoiden kanssa Stadikan edustalla valmiina starttaamaan elämänsä koitokseen. Mitään suunnitelmaa vauhdista ei ollut eikä aikatavoitettakaan – vain maaliin pääsy oli tärkeää. Vaikka kokemus oli rankka ja sisälsi monenlaista sähläystä, oli maaliviivan ylittäminen niin hurmiollinen kokemus, että olympiavoittajakaan ei voisi olla tyytyväisempi itseensä kuin Hilsu oli 5:22:51 loppuaikaansa. Itkusta ei meinannut tulla loppua, ja toimihenkilö tulikin hieman huolestuneena varmistamaan, että kaikki on ok. ”On, on”, ulisi Hilsu, ”mä oon vaan niin onnellinen!”.

”Saman tyytyväisyyden fiiliksen koen edelleen lähes joka kerta kun ylitän maaliviivan, on sitten kyseessä 5 kilometrin kisa tai täysipitkä maraton”, toteaa Hilsu. ”Tietysti asetan nykyään itselleni aikatavoitteita, ja jos niihin ei pääse, pettymys kirvelee ainakin jonkin aikaa. Mutta onneksi pian tulee taas uusi kisa, ja sitä odotellessa saan harjoitella ihanien juoksuystävien kanssa HelRunissa.”

”Valmentajat Pasi ja Tero teettävät hyviä ja monipuolisia treenejä ja auttavat asettamaan realistia tulostavoitteita”, Hilsu jatkaa. ”Näillä eväillä lähden tavoittelemaan uutta ennätysaikaani 3:49:59 Roterdamiin. Jos ei tuu enkkaa, niin itku ainakin – onnesta.”